Bezwaar maken WOZ doe je zo
Bezwaar maken WOZ is een formeel proces en om succesvol bezwaar te maken, moet je de stappen zorgvuldig volgen. Hieronder vindt je een overzicht van de stappen die je moet doorlopen om bezwaar te maken tegen de WOZ-waardering. Ten eerste controleer je de WOZ-waardering van jouw woning op de website van de gemeente en verzamel zoveel mogelijk informatie over de waardebepaling. Verzamel bewijsmateriaal ter ondersteuning van jouw beroep, zoals foto’s, rapporten en verkoopstatistieken van vergelijkbare eigendommen in de omgeving. Schrijf het bezwaar op, leg uit waarom je het niet eens bent met de aanslag en wat je met jouw bezwaar verwacht te bereiken. Stuur het bezwaarschrift naar de gemeente en bewaar een kopie voor jezelf. Hierna is het afwachten geblazen en wacht je op een antwoord van de gemeente en houd je de status van jouw bezwaarschrift in de gaten. Als je niet tevreden bent met de reactie van de gemeente, kun je overwegen verdere stappen te ondernemen, zoals een taxatie aanvragen bij een onafhankelijke taxateur of in beroep gaan bij de rechter.
Voordelen van bezwaar maken tegen de WOZ-waardering
Het bezwaar maken WOZ kan veel voordelen bieden voor jezelf en de mensen om je heen, laten we eens kijken naar enkele voordelen van het maken van bezwaar. Het grootste voordeel van bezwaar maken is natuurlijk dat je minder belasting hoeft te betalen. Als jouw bezwaar wordt toegewezen, wordt de WOZ-waarde verlaagd en hoef je dus minder belasting te betalen. Door bezwaar te maken kun je ook meer inzicht krijgen in de wijze waarop de WOZ-waarde is vastgesteld. Je krijgt de gelegenheid om informatie te geven en uit te leggen waarom je het niet eens bent met de voorziening. Bezwaar maken heeft ook een preventieve werking. Als er meer mensen bezwaar maken tegen de WOZ-waardering, zal de gemeente bij de volgende waardebepaling meer rekening moeten houden met deze bezwaren. Dit kan in de toekomst leiden tot een nauwkeurigere en eerlijkere waardering. Waardoor je niet alleen jezelf helpt maar ook de medemens. Wanneer je bezwaar maakt en de WOZ-waarde wordt verlaagd, kan dat ook gevolgen hebben voor de doorverkoopwaarde van jouw woning. Een lagere WOZ-waarde betekent ook een lagere verkoopwaarde. Dit kan interessant zijn als je jouw woning op korte termijn wilt verkopen.
Conclusie
Door bezwaar te maken tegen de WOZ-waardering kan het zijn dat je minder belasting moet betalen, meer inzicht krijgt in de waardebepaling en kan zelfs de doorverkoopwaarde van jouw woning worden verhogen. Het is dus zeker de moeite waard om bezwaar te maken wanneer je het echt niet eens bent met de WOZ-waardering.